WEBÁRUHÁZUNKBAN A HÁZHOZSZÁLLÍTÁS ÁTEMENETILEG SZÜNETEL, A HONLAPON KÍNÁLT TERMÉKEKET KIZÁRÓLAG A BOLTBAN TUDJÁK MEGVÁSÁROLNI ÉS ÁTVENNI!



8200 Veszprém Kistó u. 27.

(+36) 20-968-3723 (munkanapokon 9-17 óra között)
Email: info@kertimag.info



FŰMAG
GYEPTRÁGYA
KERTÉSZET
WEBÁRUHÁZ
NYITÓOLDAL

VÁSÁRÓI TÁJÉKOZTATÓ


<-GARDEN BOOM
<-GYEPTRÁGYÁK

ÖNTÖZÉS TIPPEK

FŰMAGOK

GYEPTRÁGYÁK

KÖNYVEK



Szórókocsik
Dísznövény tápanyagok
Kerti műtrágyák
Fű-, ágyásszegély
Szerves trágyák
Fümagkeverékek
Barenbrug fűmag
Gyep, fű, pázsit
Fümagkeverékek
Sport fűmagok
Kert és park füvesítés
Díszpázsit
Felújításhoz, gyors növekedésű fűhöz
Szárazságtűrő fűmag
Árnyéktűrő fűmag
Töltés- rézsüfűmag
Gazdasági-takarmány fűmagok
ICL -Scotts-Everris- fűmagok
Garden BOOM fűmagok
Gyeptrágyák
Telepítéshez, felújításhoz
Tavaszi gyeptrágyák
Nyári gyeptrágyák
Őszi gyeptrágyák
Általános gyeptrágyák
Gyomirtós gyeptrágyák
ICL-Scotts-Everris gyepműtrágyák
DYRA gyeptrágyák
Garden BOOM gyeptrágyák
Gyepmoha irtók
Vakond ellen
Komposztáló
A fűmag vetése
A gyeptrágya alkalmazása
Öntözés - Locsolás?

Van olyan fűmag a kínálatunkban, például a Sport fűmagkeverék, ami kevesebb mint 900 Ft/kg.

Mi az amit egy csomagban el tudunk küldeni?

pl.:
20 kg fűmag
20 kg fűmag, vagy pl.:
29 kg fűmag és gyeptrágya
20 kg gyeptrágya és 9 kg fűmag

Azonban, sajnos nem tudunk elküldeni egy csomagban pl. egy 20 kg-os és egy 10 kg-os gyeptrágyát, mert ezek együttes súlya a csomagolóanyaggal együtt meghaladja a postai csomagok max. 30 kg súlyhatárát.
Továbbá a 20 kg - os fűmaggal további terméket nem tudunk egybe csomagolni, mert a 20 kg fűmag teljesen kitölti a csomagoló zsákot.
Az egynapos szállítási határidővel megrendelt aru, csak a délig elküldött rendelések esetén érkezik meg másnapra.




Pázsittelepítés, fűmag vetés

A pázsitkultúra kialakulása

Konkrét utalások a díszpázsitokról a középkor végétől a reneszánsz kultúra terjedésével jelentek meg. A "népi rétek" először Észak- Olaszországban alakultak ki ahol "pratum commune"-nek, azaz " közösségi rét"-nek, "városi rét"-nek nevezték. A bécsi "Prater" neve is a gyep (pratum = rét)voltára emlékeztet ( GRUBER,1964.)

A hazai parkkultusz kialakulása a tizenkilencedik század elejére tehető, amikor nagy léptekkel indult meg az építkezés és városrendezés. A hazai pázsitokat angol példa nyomán telepítették, elsősorban a kastélyok parkjaiban. A huszadik század elején már híres volt a margitszigeti pázsit, és gyepes volt a Népliget is. Egyre több nagypolgári villa kertjében lehetett szép gyepet látni.

A magyar pázsitkultusz megindításában hervadhatatlan érdemeket szereztek Dégen Árpád és Theisz Lajos kiváló botanikusaink, akik a hazánkban vadon termő fűfajok begyűjtésével és termesztésre ajánlásával lehetővé tették a mi viszonyainkat legjobban bíró fajok nemesítését és szaporítási munkáinak megindulását(GRUBER 1964)

Pázsit vagy gyep?

A pázsit: rendszeresen rövidre nyírt, gondosan ápolt, tömött szőnyegszerű, amelye kizárólag aprószálú, finomlevelű pázsitfüvek alkotnak.

A gyep: kevésbé finomlevelű lazább levélzetű füvekből áll, ritkábban nyírjuk, nem képviseli azt az esztétikai értéket, mint a pázsit. Fenntartása jóval olcsóbb.

Rendeltetésük szerint is számos típust különböztetünk meg:

Díszpázsit: elsősorban esztétikai, díszítési célokat szolgál, minimális mechanikai igénybevétellel.

Pázsit: bizonyos mértékű tiprást is elviselő valamivel kisebb ápolási igényű zöldfelületek.

Sportpázsitok és sportgyepek: rendeltetésük szerint különbözőek, (golf, tenisz, futball, lóverseny) de mindegyik nagy igénybevétel elviselésére alkalmas.

Egyéb gyepek: különböző rendeltetési célra létesített gyepes területek (töltések, rézsűk gyepesítése, közutak menti füvesítés, talajvédelmi és rekultivációs gyepek stb)

Fűmagkeverék választás

A termőhelyi adottságok,(talaj minősége, fény- és nedvességviszonyok, ill. öntözési lehetőség) a pázsithasználat módja és gondozási igénye alapján ajánlott kiválasztani a megfelelő keveréket.

A kereskedések a fűmagkeverékek széles választékát kínálják. (Nem biztos, hogy a legszebb csomagolás tartalmazza a legjobb minőséget)

A pázsit és gyepkeverékekben leggyakrabban felhasznált fűfajok:

Angolperje (Lolium perenne)

Évelő, sötétzölden fénylő, jól bokrosodó zárt gyep képzésére alkalmas fűmag . Kelése, kezdeti fejlődése gyors.(A leggyorsabban csírázó faj) megfelelő arányban jól társul más fajokkal.
Tömött, taposást álló, strapabíró pázsitot képez. Szárazságra és fagyra érzékeny.

Réti perje ( Poa pratensis)

Évelő, elterjedt aljfű. A réti perje fűmag finom szálú tömött állományok telepítésére különösen alkalmas.
Kelése, kezdeti fejlődése lassú, telepítése nagy gondosságot igényel.

Vörös csenkesz (Festuca rubra)

Évelő, sötétzöld tarackos aljfű, de bokros típusú változata is használatos. Nagy alkalmazkodóképességű fontos gyepalkotó. Szárazság és fagytűrése jó Társulás készsége igen jó.

Nádképű csenkesz (Festuca arundinacea)

Évelő, tömött, messzire kúszó tövű fű. Kitűnően bírja a taposást és a szárazságot. Nagy terhelésnek kitett területek és a szárazságtűrő fűmagkeverékek jelentős összetevője.

Felemás levelű csenkesz (Festuca heterophylla)

Évelő, sok és finom levelű, bokros fű. Talajban nem válogatós. A felemás levelű csenkesz fűmag árnyékos helyre, egymagában is vethető. Árnyéktűrő fűmagkeverékek komponense.

Cérnatippan (Agrostis capillaris)

Évelő, sűrű, tömött gyepet alkotó hosszú élettartamú fű. Talajban nem válogatós, de a nedves körülményeket jobban szereti. A Pázsit fűmagkeverék és a Golf keverék egyik alkotóeleme.

Gyeptelepítés ideje:

A fűmag tulajdonképpen a fagyok beálltáig, egész évben vethető, még a forró nyári napokon is, ha megfelelően tudjuk öntözni.

Az optimális vetési idő, ill. az öntözés nélküli területek vetésének ideje:

Tavasszal, március- áprilisban. Ekkor még jelentős a téli, tavaszi csapadéktól a talaj nedvességtartalma és a hőmérséklet is megfelelő lehet a fűmag csírázáshoz. Hátránya, hogy gyors felmelegedés esetén bekövetkező szárazság, a talaj cserepesedését okozhatja és ez a csírázó fűmagot megtizedelheti és kedvezőtlen lehet a gyökérváltásra is. (Gyökérváltás a kelés utáni 6.-8. hét) A vetéselőtti gyomirtás elmaradása esetén nagy a gyomkonkurencia is.

Nyári-őszi telepítés (augusztus-szeptember) előnye, hogy a gyomosodás mértéke kisebb és a tavaszra már megerősödő pázsit elnyomja a gyomokat. Gyökérváltás idejére a harmatképződés miatt kisebb a ritkulás. Hátránya, hogy szárazság esetén nehezebb a talaj előkészítés és a kelés is elhúzódhat.

Tél alá vetés novemberben a fagyok beállta előtt történik. Ekkor a talaj hőmérséklete már alacsony, így a fűmag már nem csírázik, csak tavasszal. Előnye, hogy korán, az első melegekkel elindul a fűmag kelése és így a gyomkonkurencia is kisebb.

A fűmag magágy készítése

A talaj előkészítés szakszerű elvégzése a szép gyep, ill. pázsit alapvető feltétele. A cél egy megfelelően aprómorzsás szerkezetű, kellő tömörségű és tápanyagtartalmú talaj kialakítása.

Gondoskodni kell arról, hogy a lehető legjobb feltételek között induljanak meg a pázsitfüvek életfolyamatai. Fontos a talaj kellő mélységben történő fellazítása,(legalább egy ásónyomnyi) hogy megfelelő mennyiségű vizet tudjon felvenni és tárolni.

A talajlazítással - végezhetjük ásóval, rotációs kapával, talajmaróval- egy időben dolgozzunk a talajba 5-7 kg/m2 komposztált vagy szárított szerves trágyát, ami nem csak tápanyag feltöltésre szolgál, de a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességit is javítja. A kötött talajok lazítására alkalmas még a homok és a balti tőzeg is.

Alaptrágyaként használhatunk összetett gyeptrágyát is,( MULTIGREEN START 20-24-9 ) 2-3 dkg/m2 mennyiségben. A nitrogén segíti a talajban lévő szerves anyagok lebontását és a fű megerősödését, a foszfor pedig a gyökér képződését.

A lazítás után szabadítsuk meg a talajt a kövektől, gyökerektől és egyéb nem odavaló dolgoktól, majd végezzük el a finom tereprendezést gereblyével, simítóval.

A gyomok hamarosan kikelnek ( szárazság esetén öntözéssel elősegíthetjük) és mikor elérik a 10-15 cm körüli magasságot, glifozat hatóanyagú ( Total, Fozat, Glialka stb) gyomirtóval szélcsendes időben kezeljük a területet, és 2-3 hét eltelte után az elszáradt gyomnövényeket eltávolítjuk.

Ezt követi az aprómorzsás magágy készítése. A talaj tömörsége megfelelő, ha csak a cipőnk sarka süpped bele.

A talaj előkészítés során érdemes még elvégezni a vakond elleni védelmet. Sok bosszúságtól és extra munkától véd a VAKONDHÁLÓ, amit a talaj felszíne alá 8-10 cm-re terítsünk 20-25 cm-es átfedéssel.

A fűmag vetése

Alapvető követelmény az egyenletes vetés. Végezhetjük kézzel, de gyakorlat hiányában nem garantált, hogy egyenletes lesz. Ezért célszerűbb géppel vetni, amit később a GYEPTRÁGYA kijuttatására is használhatunk. Mindkét esetben érdemes próbavetést végezni.

Vetőmagszükséglet 30 - 60.000 db/ m2 ami kb. 3-6dkg/m2 felel meg, a fűmagkeverék összetételétől függően.

A fűmagot csak 0,5 -1.5 cm mélyen dolgozzuk a talajba, mert a csírázásához fényre is szüksége van. Ez történhet szöges hengerrel vagy gereblyével is, ami után sima hengerrel tömörítsük a talajt.

Öntözést a vetés után naponta kétszer, permetszerűen végezzük, hogy a fűmagot ne mosassuk ki. A csírázáshoz és a keléshez a felső 10-15 cm-es talajréteg nedvessége feltétlenül kívánatos, hogy a csírázó fűmag ki ne száradjon. Csírázási idő, fűfaj és talajhőmérséklettől függően 1-3 hét. El kell kerülni a talaj felületének cserepesedését is.

Kezdetben lassan nő a fű, mert ebben az időszakban csak a tartaléktápanyaga, és kevés klorofill áll rendelkezésére. A pázsittelepítés kritikus fázisa a kelés utáni 6-8. hét, amikor a gyökérváltás történik, csíragyökérről bojtos gyökérzetre vált. Ebben az időszakban optimális feltételeket kell teremteni a növény számára, mert a levélzetéhez viszonyítva nincs elég gyökere.

Az első nyírást 10 cm magasság körül éles fűnyíróval végezzük, a tarló magassága 5-6 cm legyen, hogy elegendő levélfelület maradjon a növény fejlődéséhez.


Alapvető követelmény az egyenletes vetés. Végezhetjük kézzel, de gyakorlat hiányában nem garantált, hogy egyenletes lesz. Ezért célszerűbb géppel vetni, amit...
(folytatás: Fűmag vetése)

A talaj előkészítés szakszerű elvégzése a szép gyep, ill. pázsit alapvető feltétele. A cél egy megfelelően aprómorzsás szerkezetű, kellő tömörségű és tápanyagtartalmú talaj kialakítása....
(folytatás:
Fűmag magágy előkészítése)


A fűmag tulajdonképpen a fagyok beálltáig, egész évben vethető, még a forró nyári napokon is, ha megfelelően tudjuk öntözni....
(folytatás: A gyeptelepítés ideje)

A termőhelyi adottságok,(talaj minősége, fény- és nedvességviszonyok, ill. öntözési lehetőség) a pázsithasználat módja és gondozási igénye alapján ajánlott kiválasztani a megfelelő keveréket....
(tovább:
A fűmagkeverék kiválasztása)


Pázsit? Gyep? Diszpázsit? Sportpázsit, sportgyep....
(tovább: Pázsit vagy gyep?)

...a hazánkban vadon termő fűfajok begyűjtésével és termesztésre ajánlásával lehetővé tették a mi viszonyainkat legjobban bíró fajok nemesítését...
(tovább:
A pázsitkultúra kialakulása )


Keresgélés,vásárlás --
a webáruház használata

- Bármit kiválaszthat, kosárba tehet.
- A kosár ürithető és újra tölthető.
- Ha "A vásárlás befejezése" gombra kattint, a következő lépésben még mindig módosíthatja a termékek számát (akár törölheti is).
- A vásárlás akkor végleges ha ön elküldi adatait.
Olvassa el a Vásárlói tájékoztatót // Cookie-k (sütik) kezelése

Természetesen az info@kertimag.info email címen email - ben is jelezheti vásárlási szándékát, leadhatja megrendelését.
Csak azokkal a levelekkel tudunk foglakozni, amelyben legalább telefonszámmal és névvel hitelesítenek. Minden beérkező megrendelés után telefonon egyeztetünk.



tápanyag utánpótlás...
Mint minden élőlénynek, így a gyepnek is megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagra van szüksége. A vetett gyepek esetében is egy-két éven belül kimerül a talaj tápanyag tartaléka. ... (folytatás: gyeptrágya alkalmazása )

Nitrogén hiányában a növekedés csökken...
Foszfor hiányában a gyökerek rosszul fejlődnek...
Kálium, növeli a fagy és a szárazságtűrő képességet...
Kalcium a hosszirányú növekedést segíti...
Magnézium a klorofill alkotórésze...
(tovább:
A műtrágyákban előforduló főbb tápelemek)


az évszaknak és a gyep állapotának megfelelő összetételű gyeptrágyát használjunk a gyep, ill. pázsit tápanyagpótlására....
(tovább:
Gyeptrágya választás )